luni, 4 iunie 2012

Varicela sau varsatul de vant

Atentie la varicela


Boala debuteaza brusc prin aparitia de bubite mici si rosii, la inceput pe burta, urechi, pielea capului apoi pe spate, pe maini, pe fata si pe picioare.Se manifesta in general la copiii peste 2 ani in lunile aprilie, mai, iunie. Caracteristica bubitelor esta ca au aspect de basicute umplute cu lichid. Acestea provoaca senzatia de mancarime. Se recomanda ca cel  bolnav sa fie izolat de colectivitate, sa nu se i se faca baie, sa nu se scarpine. Bubitele se tamponeaza cu mixtura mentolata de la farmacie si se administreaza paracetamol pentru febra. Hainele si lenjeria copilului trebuie spalate separat.

Perioada de incubatie este intre 5 si 21 de zile. In aceasta perioada boala nu este transmisibila de catre cel infectat. Boala devine contagioasa din momentul aparitiei bubitelor. Acestea apar si dispar pe toata suprafata corpului fiind insotite si de febra pana in 39 grade C. Perioada de aparitie si dezvoltare a bubitelor variaza intre 2 si 4 zile. Copilul se poate intoarce in colectivitate dupa trecerea a 3 pana la 7 zile de la trecerea bubitelor. Bubitele in evolutia lor apar ca niste pete rosii, apoi acumuleaza lichid, formeaza crusta, se usuca si dispar. In mod obligatoriu bubitele nu trebuiesc scarpinate deoarece ca urmare a spargerii lor pot genera infectii, pot ramane pete pe piele.

Ca tratament, pe langa mixtura mentolata si administrarea de paracetamol, se recomanda consumul de ceaiuri, fructe si legume proaspete pentru a creste imunitatea organismului si a trece mai usor peste boala.

Este total interzisa administrarea aspirinei. Aspirina poate cauza complicatii severe.

 Vezi si articolul bolile fructele si legumele


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu